Can Ince, Ince Us, Meseleyi ince görür...

No Result
View All Result
Can Ince'nin Aklından
  • Hakkımda
  • Pano
  • Bilişim
  • Enerji
  • Englısh
  • Hakkımda
  • Pano
  • Bilişim
  • Enerji
  • Englısh
Can Ince'nin Aklından

Python No2 yazı – Python temelleri üzerine

Can Ince by Can Ince
Şubat 14, 2022
in bilisim
A A
0
Python No2 yazı – Python temelleri üzerine

Merhabalar, Bu yazı python serimin ikinci yazısıdır. 

Birinci yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Oradaki indeks önemli olduğu için o yazıya mutlaka göz atmanızı öneriyorum. 

Aslında Control Flow Statements (CFS) lara dair yazı yazayım dedim. Ama aradaki kısımlara da az biraz değinecek bir yazı da olsun istedim. Onun için CFS leri yarın falan yazarım büyük ihtimal. Şimdi daha yolun en başındaki konulara bakacağız. 

Yazılarımda aslında düşüncelerimi dondurduğum için burada da düşüncelerime dair şeyler bulacaksınız. 

1. yazıdaki (yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.) Indeks e IND diyeceğim ve yazılarımda seri bitene kadar atıf olacak sürekli. Zaman buldukça yazmayı planlıyorum buraya. 

Bu yazıları amacı şu, gezinirken çok fazla yabancı ve yerli içeriklerle karşılaştım. fakat doğru düzgün Türkçe anlatan kaynak göremedim. Yabancı kaynaklara ise küçük çocuklar erişemiyorlar ingilizceleri yeterli düzeyde olmadığı için. Dolayısıyla çok geç kalıyorlar yazılım öğrenme hususunda. Bu noktada belki işe yarar bir şey çıkabilmesi durumuna binayen karınca kararınca aklımın yettiğince bir şeyler karalayayım dedim buraya. Hem daha sonra ileride benim için de bir izleme ve ölçüm olanağı sağlar bu kayıtlar hem de birilerine faydalı olabilirse ne ala. 

Şimdi gelelim konumuza.

IND Python temel konularını içermektedir. Python’ı bir ispanyolca veya ingilizce gibi bir şey düşünebilirsiniz. Evrensel hem de, bir kere öğrendiğiniz zaman herkesle benzer şekilde konuşabildiğiniz bir dil düşünün. Bunun temellerini IND deki konular anlatmakta. Tabi IND çok temel. Sonuçta daha bir sürü özellik daha var. Burda konu anlatmayı düşünmüyorum. Burası daha çok öznel benim düşüncelerimi içerecek. Nesnel konuları zaten küçük bir google search ü ile de bulabilirsiniz. Veya o tarz nesnel şeyleri anlatan bir sürü kişi var zaten.

IND’de toplamda 16 başlık var. Bunu aklınıza yazın ve başlıkları bir bir kafanızda hayal edecek düzeyde IND i kafanıza yerleştirin.

Bu nokta da daha çok merak ederseniz, Python’ın kendi dökümantasyonunu okumanızı tavsiye ederim. Bu linkten ulaşabilirsiniz.

Evet IND’e bakıyoruz beraber,

1 nolu madde oldukça genel bir durum, ama bence önemli. Bir konu çalışacaksınız ve onun uzayı ve sınırları hakkında bilginizin olması gerekiyor. Onun nasıl geliştiği gibi konularda bilgi sahibi olmalısınız. İşte bu nokta için bu kısım bence önemli. Detaylandırılabilir daha da. Ama oradan başlıklara bakarak ilerleyebilirsiniz. 

2 nolu madde, Git ve GitHub kullanımı yazılım dünyasında oldukça önemli. Git bir versiyon kontrol aracı, Git e dair bir çok bilgi bulabilirsiniz. Kullanımı oldukça kolay. Bu konuyu bir araştırmanızı öneriyorum. Zaten bilginiz vardır diye de düşünüyorum. GitHub ise yazılımcıların facebook u gibi düşünülebilir. GitHub da çok faydalı şeyler bulabilirsiniz. Bunu da bir araştırırsanız faydalı olacaktır.

3 nolu madde biraz uzun. Çünkü Python Temellerini içeriyor. Burada sıra ile liste yaparak fikirlerimi yazacağım. 

  1. Identifiers nedir bunları anlamanız gerekiyor bir noktada. Basit bir konu ama temelde karakterler bütün herşeyi yansıtıyor sonuçta, bunları bilmenizde fayda var. 
  2. Keywords, python ve diğer tüm yazılım dillerinde belli başlı tanımlanmış kelimeler vardır. Bunları bilmek zaten dile hakim olmayı getireceği için bunları da temel olarak bilmek gerekiyor. Tıpkı ingilizce öğrenirken nasıl kelime ezberleriz onlar gibi düşünülebilir bu. İleriki süreçlerde tren örneğimiz olacak, bu keywordsler trenin telsizinde kullanacağımız komutlardan en sıklarıdır diyebiliriz.
  3. Statements ve Expressions, Tren örneğinden gidecek olursak, telsiz konuşmalarında nasıl konuşacağınız ve diğer tarafa kafanızın içindeki bilgileri nasıl aktaracağınızı tanımlamaktadır.
  4. Variables, değişkenler, bunlar için özellikle eğer vaktiniz varsa C dilini incelemenizi öneriyorum. Burada değişkenlerin nasıl bilgisayarın geçici odacıklarında tutulduğu ve bu odacık sayısı az olduğunda değişkenlerin nasıl yönetilmesi gerektiği gibi konuları çok daha iyi görebilirsiniz orada. 
  5. Operatörler, 4 kısım olarak tanımlanmış. Bunların hepsi bu işin alfabesi gibidir. Mutlaka zaten ne iş yaptığı ve nasıl olduğu çok iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.
    1. Aritmetik, matematiksel işlemlerden aşina olduğumuz operatörlerdir.
    2. logical; and, or, not, daha çok mantıksal kavramlarda kullanılan operatörlerdir.
    3. Atama, bunları bir çok yerde bulabilirsiniz.
    4. ilişkisel, atama konularında önemlidir.
  6. Precedence and Associativity, Bu kısımda sonuçta karmaşık işlemler de yaptırmanız gerekecek. Bunların karşı taraf yani trendeki telsizin karşısındaki kişinin de sizin kafanızdaki sıralamaya göre yapması için önden anlaştığınız bir tür protocol gibi düşünebilirsiniz. Bunları da çok iyi bilmek gerekiyor zaten. 
  7. Data types, veri tiplerini çok iyi bilmek gerekiyor python’da. nasıl bir string ile int verileri ortak bir işlemde kullanılamıyorsa bunların type larının neler olabileceğini bilmek de bu işin abc si.
  8. Indentation, python akıllı bir dil demiştik, öğrenmesi de kolay yazması da kolay ama tabi bu kolaylığı sağlayan özelliklerden bir tanesi indent edilerek yazılması. Bu noktada bu konuya da kısaca bir göz atmalısınız.
  9. Comments, mutlaka yazdığınız yazılımlarda yorum yazın. Bir başka kişi için olabilir. ilerideki kendiniz için olabilir bu. Bu yorumları yazarken nasıl yazılacağı kolaylıkların neler olduğunu bilmekte de fayda var açıkcası.
  10. Reading input, bu fonksiyonun kullanım çeşitlerine bakmak gerekir. Çok kullanılacak bir fonksiyon.
  11. Print Output, keza input gibi bunun da kullanım çeşitlerini bilmek işin abc si gibidir.
  12. Type Conversion, Yukarıda data types kısmında bahsettiğimiz üzere data tipleri arasında geçişler yapabilmek önemlidir. Bunun için bu kullanımların çok iyi öğrenilmiş olması gerekmektedir.
  13. type(), dir(), help(), is vs. gibi fonksiyonları çok iyi anlamak önemlidir.
  14. dinamik dil yapısına bakılması gerekmektedir.

Evet görüldüğü üzere yukarıdaki IND in ilk başlardaki kısmını bu şekilde yazabilirim. Bunların hepsi işin abc si. Ezbere bilinecek. Kaçarı yok yani. Şu an acayip uykum geldi. Daha sonra daha geniş yazacağım. Editleyeceğim. Şimdilik böyle. 

Bir sonraki yazı CFS ler üzerine olacak.  

hadi iyi geceler.

Sevgiler, 

Can

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

  • 12 Evrensel Yasa
  • Enerji Uzmanı?
  • Neden çalışmalıyız?
  • Girişimcilik Hikayemde Ara
  • Enerji Sektörü ve Ben

Kategoriler

Arşiv

Inceus Blog

Ince Us Blog, Can Ince tarafından düzenlenmekte olup, enerji, yazılım, girişimcilik ve hayata dair konular özelinde yazılar yer almaktadır.

  • Hakkımda
  • Pano
  • English

© 2022 Can Ince tarafından düzenlenmektedir.

No Result
View All Result
  • Hakkımda
  • Pano
  • Bilişim
  • Enerji
  • Englısh

© 2022 Can Ince tarafından düzenlenmektedir.